Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

25 de ani și 5000 de zâmbete, aniversate la București

Fundația FARA are începuturile în 1991, când Jane Nicholson vine prima dată în România ca voluntară, pentru a-i ajuta pe copiii din orfelinatele postcomuniste. Din acel moment și-a stabilit o misiune clară, aceea de a crea o fundație care să transforme vieţile copiilor şi tinerilor pe care îi are în grijă. Este vorba despre unii dintre cei mai nevoiaşi şi mai marginalizaţi copii şi tineri din România. 


Credit Foto: Cătălin Lăzăroiu

2016 este un an special pentru FARA – aniversarea a 25 de ani de sprijin dedicat copiilor şi tinerilor vulnerabili din România. Aşa că ne-am propus să organizăm un eveniment deosebit. Pentru că rezultatele muncii noastre pot fi măsurate doar prin schimbările pe care le aducem vieților celorlalți, ne-am dorit să celebrăm această aniversare cu participarea celor pe care noi îi îngrijim.


Excursia începe cu un lung drum de la Suceava la București. Credit foto: Andrei Lupu

Evenimentul nostru “25 de ani și 5.000 de zâmbete”, planificat pentru trei zile, 13-15 Mai 2016, a adus fericire pe fețele a 60 de copii din programele noastre. Aventura a început cu un lung drum cu autocarul, trenul sau microbuzul de la Fălticeni și Suceava. 40 dintre copii sunt beneficiari îi programelor de prevenire a abandonului școlar și nu au ieșit niciodată mai dparte de satul lor. Așa că, pentru ei, această călătorie a fost asemeni unei expediții în afara spțiului lor cunoscut. Ceilalți 20 de copii au fost din casele de tip familial ”Sf. Nicolae”, de la Suceava, și ”Sf. Gabriel”, de la Popești-Leordeni 


La Muzeul Antipa. Credit foto: Mihnea Ciulei

Ziua de 14 mai a fost dedicată explorărilor și descoperirilor. Mai întâi, copiii au oprit la Muzeul Antipa, unde au văzut animale pe care le știau din pădurile din împrejurimi, sau animale despre existența cărora nici nu bănuiau. Mult timp copiii au studiat exponatele ce ilustrau dezvoltarea fătului în burta mamei, porțiunea aceasta interesându-i în mod special, pentru că mlți dintre ei au frați mult mai mici acasă. La ieșire, toți piticii au primit câte o înghețată. La început, unii nu aveau curaj să o desfacă, pentru că voiau să păstreze cât mai mult delicatesa intactă. Până la urmă, s-au lăsat convinși să o mănânce și să se bucure de înghețată, cât încă putea fi numită astfel.


Copiii au primit cărți în dar de la Cărturești. Credit foto: Mihnea Ciulei

De la muzeu, copiii au mers spre Afi Palace Cotroceni une îi aștepta un univers al surprizelor. Înfometați, au luat o gustare la Mc Donald's, însoțită de o jucărie Happy Meal, iar de acolo, copiii au mers să-și potolească altă foame, cea de cărți, la Cărurești. Fiecare copil a fost strigat și a primit câte o carte în dar, potrivită întocmai vârstei și intereselor. Au stabilit între ei că, după ce vor citi cartea primită, vor face schimb, pentru a citi și cărțile colegilor. Obosiți, dar și încântați de atâtea surprize, copiii nici nu își imaginau că ceea ce urmează îi va lăsa fără replică. La Cinema City, au primit fiecare ochelari, drept bilet de intrare în lumea 3D ”Zootropolis”. Iepurașul polițist din desenul animat i-a convins pe copii că, oricât de mic ai fi, poți fi de partea binelui și chiar poți să creezi acel bine prin faptele tale.


Înainte de intrare in sala de cinema, la desenul de animație 3D ”Zootropolis”. Credit Foto: Mihnea Ciulei

Ziua a continuat cu o slujbă religioasă la Congregatio Jesu în Popești-Leordeni și cu o recepție dată de Președinta și Fondatoarea Fundației FARA, Jane Nicholson, la sediul FARA din Popești-Leordeni. La eveniment s-au alăturat un grup mare de oaspeți din Marea Britanie, dar și prieteni ai fundației din România. Copiii de la Casa Sf. Nicolae au prezentat într-un mod inedit istoria FARA, implicându-i în joc pe toți oaspeții, iar fetele de la Casa Sf. Gabriel, alături de colegele lor de la formația de dans popular ”Șezătoarea Sânzienelor” au dansat o Ciuleandră cum cere tradiția.


Slujba la Congregatio Jesu. Credit Foto: Cătălin Lăzăroiu 

Chiar dacă ziua de sâmbătă a fost una foarte încărcată, duminica toți copiii s-au trezit dis-de-dimineață fără să fie rugați de prea multe ori, pentru că știau că mai urmează o zi fantastică. În data de 15 mai, copiii au participat la spectacolul ”Jack și vrejul de fasole” de la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. Alături de ei, s-au bucurat de spectacol și copiii invitaților Fundației FARA, jurnaliști, vedete, persoane publice. Copiii au urmărit cu fascinație povestea lui Jack și mare le-a fost încântarea să-l întâlnească și să stea de vorbă cu el, în timpul vizitei din spatele scenei, organizate special pentru copiii și oaspeții noștri.


Întâlnire cu actorii spectactacolului ”Jack și vrejul de fasole” Credit foto: Mihnea Ciulei

La finalul excursiei prin Operă, fiecare copil a primit un dar prețios - câteva boabe de fasole magice, pentru a fi plantate acasă spre a continua povestea. Apoi, toți copiii și invitații s-au reunit în Sala Mozart a Operei Comice pentru a gusta din tortul aniversar și șampania pentru copii, special pregătite cu ocazia evenimentului. Aceeași poveste prin ochii unuia dintre copiii care au fost în excursie, puteți citi aici: ”O lume mare, mare, sub un capac de sticlă”


Cufărul plin cu boabe magice, pentru fiecare copil curios. Credit foto: Mihnea Ciulei

Ne-au fost alături la Opera Comică pentru Copii Excelența Sa Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România cu familia, Prințesa Marina Sturdza, ambasadoarea Fundației FARA, soprana Felicia Filip, managerul Operei și un excelent partener in organizarea evenimentului aniversar, regizorul Cristian Mihăilescu, jurnaliștii Amalia Enache (ProTv), Cristina Stănciulescu (Life.ro), Noemi Meilman (placerileluinoe.ro), Marius Constantinescu (TVR), Ana Maria Florea Harrisson (RFI), Adina Roșca (EtnoTV), prieteni și parteneri din Anglia și România. 


(De la sânga la dreapta) Prințesa Marina Sturdza, Excelența Sa Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, Soprana Felicia Filip. Credit Foto: Mihnea Ciulei

Patronul Regal al Fundației, ASR Prințul de Wales, deși nu a putut fi prezent la eveniment, a transmis un mesaj cu ocazia aniversării.  

Au fost momente unice atât pentru copii, cât și pentru cei care ne-au fost alături. Mulțumim partenerilor care au sprijinit organizarea acestor zile de neuitat pentru copii!Înainte de plecare, am făcut o fotografie de grup, pentru a nu uita minunatele momente trăite în aceste zile însorite de mai.  


La revedere! Credit foto: Mihnea Ciulei

În 25 de ani, am adunat 5000 de zâmbete, cu ajutorul tău, putem face și mai mult. Contactează-ne la vlacureanu@faracharity.ro și îți dăm detalii.

 

2016 este un an special pentru FARA – aniversarea a 25 de ani de sprijin dedicat copiilor şi tinerilor vulnerabili din România. Aşa că ne-am propus să organizăm un eveniment deosebit. Pentru că rezultatele muncii noastre pot fi măsurate doar prin schimbările pe care le aducem vieților celorlalți, ne dorim să celebrăm această aniversare cu participarea celor pe care noi îi îngrijim.
Vom oferi o experiență de neuitat copiilor şi tinerilor vulnerabili din programele FARA. O parte dintre ei locuiesc într-una dintre cele mai sărace zone ale României.
            Viziunea unei familii ‘pentru cei FĂRĂ’, care a inspirat FARA acum 25 de ani, rămâne şi astăzi o sursă de inspirație – pentru toți, îngrijitori şi beneficiari deopotrivă. Ambasadorii noştri sunt ASR Prințul Charles, Principesa Marina Sturdza şi actrița Nicole Kidman.DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.