Asistenta sociala si bucuria de a darui

Multa lume imi spune: ”As vrea si eu sa ajut, dar nu stiu cum si pe cine, ca sa fiu sigur ca acei bani ajung acolo unde trebuie!.” Si atunci le spun de rolul asistentului social, din cadrul Centrului nostru, care tine evidenta familiilor devavorizate si a cazurilor de copii cu diferite dizabilitati, ce au nevoie de anumite lucruri sau interventii medicale de specialitate pentru a recupera dizabilitatea de care sufera.

     Prin ancheta sociala facuta la domiciliul copilului, ce intra in programul de recuperare a centrului, asistentul social stie situatia socio-financiara a familiei si ce fel de ajutor are nevoie acel copil: financiar, material, moral, psihoterapeutic sau consiliere.

   Daca intr-un Centru de Recuperare copii cu diferite dizabilitati : motorii, cognitive, comportamentale, de limbaj, neuro-psihice sunt ajutatii prin diferitele sedinte de recuperare: terapie individuala, terapie de grup, logopedie, kinetoterapie, atunci parintii acestor copii sunt ajutati de catre asistentul social, care le cunoaste nevoile. Reusita unei recuperari in cazul copiilor cu dizabilitati sta in informarea, consilierea si accesul parintilor la serviciile specializate de protectie sociala.

    Prin biroul de Asistenta sociala a centrului am reusit sa ajutam inca un caz al unei fetite pe nume Sara, plina de energie si foarte curioasa din fire, in varsta de 4 anisori, diagnosticata cu: Boala renala cronica, Reflux vezico-ureteral GR II-III, ce necesita interventie chirurgicala de urgenta. Cu ajutorul persoanelor inimoase s-au strans banii necesari, 1000 euro, acestei interventii iar Sara isi poate continua programul normal de viata. Sara iubeste animalutele din plus iar prietenul ei cel mai bun este un urs: ”Vreau sa pot alerga cu Titi, ursul meu!”.

    Un alt caz, ajutat in aceasta perioada, este un baietel pe nume David, vesel si foarte optimist, care incurajeaza pe toata lumea, de 5 ani, diagnosticat cu:  Prematuritate gr.III, Tetraparapareză spastică predominant parapareză fără autolocomoție, Retard sever, Strabism convergent, ce are nevoie pe langa nenumaratele sedinte de kinetotarapie din cadrul centrului nostru si de sedinte de recuperare intr-un centru specializat pe terapia cu apa si fizioterapie. Suma de 2400 lei necesare unui pachet de 10 zile de recuperare a fost stransa, fapt pentru care multumim persoanelor implicate. David merge in carutul cu rotile si mi-a zis: ”Vreau sa ma joc afara cu mingea, dar e bine daca o tin si in brate!”.

   In cadrul centrului am reusit prin consiliere sa cream o retea de intrajutorare si sustinere reciproca a parintilor. Acestia, cu jucariile si hainutele ramase mici de la proprii copii, le aduc la centru si noi le redirectionam catre alte cazuri de copii din centrul nostru. Jucariile, jocurile, hainutele, carucioare si dispozitive medicale ajutatoare circula intre parintii din centrul nostru. Fiindca, cu totii am invatat, ca daca ajuti vei fi cu siguranta si tu ajutat, la momentul potrivit.

     Intotdeauna parintii ajutati, de catre altii, se simt mult mai fericiti in momentul in care si ei pot ajuta la randul lor. Multi marturisesc: ”Acum ma simt si eu impacat, ca am putut sa ofer din putinul meu, chiar daca lucrurile oferite nu sunt noi!” sau ”Vreau si eu sa pot oferi, in schimbul ajutorului primit, ceva de la mine!”.

     Persoane cu inima mare sau diferite institutii doresc sa ajute si sa ramana anonime, in acelas timp, si atunci prin intermediul nostru se poate realiza acest lucru. Un domn dupa ce a donat sange, a venit cu carnetul de tichete de masa, si a vrut sa le doneze unei familii: ”Vreau sa donez si carnetul cu tichete de masa pentru a ajuta un copil, eu stiu ce inseamna sa nu ai ce manca!”, o institutie: ”Multumim ca exista FARA ca astfel putem ajuta si noi copii cu dizabilitati!”

      Implicarea asistentului social, in viata unei comunitati, pleaca de la dorinta de a ajuta, cu ce poti, pe cel aflat in nevoie. Si in cazuri mai grave ajutorul asistentului social se extinde la a aduna eforturile mai multor persoane sau institutii in ajutorarea unei persoane sau familii defavorizate. Asadar, tot timpul, asistentul social iti poate spune pe cine poti ajuta si cum sa ajuti acea persoana, aflata intr-o situatie de risc, sa aiba parte de un trai decent.

-Articol scris de către Angela Știubianu, Asistent Social al Centrului de recuperare Emanuel

 

Distribuie pe:

Articole inrudite după: