Casa Sf. Gabriel

Scurt istoric

Casa de tip familial „Sf.Gabriel” a fost înfiinţată în Popeşti-Leordeni, în anul 1999, ca răspuns firesc la nevoia acută de dezinstituţionalizare a serviciilor de asistenţă socială din România.

De-a lungul celor 15 ani de funcţionare, în Casa Sf.Gabriel au beneficiat de servicii sociale integrate şi performante peste 33 de copii. Dintre aceştia, 10 au fost reintegraţi în familiile biologice, iar 3 în alte familii; 4 au ieşit deja din grija noastră, iar dintre aceştia, 3 şi-au întemeiat propria familie şi, la rândul lor, au copii. Dupa ani de zile, unii dintre ei au revenit la Centru pentru a le arata copiilor lor locul unde au crescut, s-au format şi au cunoscut căldura unui cămin.

În prezent avem în îngrijire 12 copii şi tineri (capacitatea maximă a centrului este de 12 locuri), cu vârste cuprinse între 3 ani şi 20 de ani. Criteriile de selecţie sunt nediscriminatorii, beneficiarii noştri fiind copii de peste 3 ani, copii lipsiti temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor, fără dizabilităţi si care provin din institutiile de stat.

Copiii frecventeaza unităţile de învăţământ din localitate şi îşi continuă studiile în liceele din Bucureşti.

Scopul serviciului

Scopul serviciului este de a oferi copiilor lipsiţi temporar sau definitiv de căldura familiei naturale un mediu cat mai apropiat de mediul familial, îngrijire şi educaţie pentru atingerea potenţialului maxim al fiecăruia, asistenţă medicală şi pregatire pentru viaţa independentă, promovând în acelaşi timp includerea lor economică şi socială.

Copiii din Casa Sf.Gabriel trăiesc într-un mediu de tip familial. Dormitoarele lor sunt prevăzute cu 1, 2 sau maximum 3 paturi. Copiii sunt repartizaţi în camere în funcţie de vârstă şi sex. Cei mai mari au camere individuale. Toți sunt îndrumaţi în însuşirea deprinderilor privind gestiunea locuinţei şi igiena spaţiului personal. Ei beneficiază de o alimentaţie sănătoasă, hrănitoare şi sunt implicaţi în cumpărarea alimentelor, prepararea mâncării, planificarea meniului, curăţenia bucătăriei şi depozitarea alimentelor, toate acestea în limita vârstei şi maturităţii fiecăruia, activităţi care sunt menite să-i pregătească pentru viaţa independentă. Tot în acest scop, li se oferă libertate copiilor, pe cât posibil, să ia decizii privind distribuirea banilor de buzunar, în funcţie de gradul de pregătire şi de maturitate.

O altă activitate cu caracter permanent în casă este evaluarea nevoilor de asistenţă medicală şi menţinerea stării de sănătate a beneficiarilor în parametri optimi (consultaţii medicale ori de câte ori este nevoie, analize medicale anuale, etc.).

Copiii din casă beneficiază de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, echipament pentru uzul propriu, precum şi de bani de buzunar şi, totodată, sunt abilitaţi să aleaga lucruri necesare de ordin personal, să aleagă vestimentaţia adecvată în funcţie de vârstă şi de anotimp, în conformitate cu gradul lor de maturitate.

Psihologul casei asigură consilierea tuturor copiilor prin respectarea unui program de terapie în funcţie de nevoile acestora, monitorizează progresul acestora şi elaborează fişele de evaluare psihologică.

Prin personalul de specialitate li se asigură tot sprijinul de care au nevoie pentru efectuarea temelor, având o pregătire temeinică, în vederea accederii la şcoli potrivite nivelului intelectual al fiecăruia. Copiii beneficiaza de ajutor profesionist la materiile la care asimileaza mai greu, îndeosebi la matematică şi limba română.

Activităţile recreative se desfăşoară în interiorul clădirii în spaţii special amenajate şi în curtea exterioară sau pe terenul de joacă dotat cu instrumente de joc şi teren de sport.

Fetele mai mici frecventează cursuri de dansuri de două ori pe săptămână, iar două dintre adolescente fac parte din «Corul de fete» din cadrul Fundaţiei Leornard Murialdo, fundaţie cu care colaborăm.
Pentru alte activităţi şi jocuri copiii sunt coordonaţi de educatori, iar pentru activităţile libere sunt doar supravegheaţi, fiind lăsaţi să-şi aleagă jocurile preferate.

Copiii participă, de asemenea, la activităţile extraşcolare organizate de cadrele didactice din unitatea de învăţământ de unde aparţin aceştia. Totodată, copiii din centru participă la viaţa socială a comunităţii şi, la rândul lor, membrii comunităţii sunt activ implicaţi în viaţa copiilor.

Părinţii copiilor (acolo unde este cazul) precum şi familia lărgită a acestora şi alte persoane importante pentru copii, sunt implicate pe cât posibil în viaţa acestora pe perioada şederii lor în casă, astfel încât reintegrarea familială să fie pregătită şi să se realizeze în cele mai bune condiţii.

Puteți deveni un prieten al Casei Sf. Gabriel prin organizarea unui eveniment de strândegere de fonduri în beneficiul copiilor de aici, sau să deveniți sponsorul unuia dintre copii și astfel să îi fiți alături când face câte un pas spre o viață împlinită de adult. Despre programul de sponsorizare, vă putem oferi detalii dacă ne scrieți la adresa office@faracharity.ro sau la detele de contact de mai jos.

De asemenea, urmează să amenajăm o sală de activități pentru copii, unde ar fi necesare dulapuri, mese și scaune. Acolo copiii vor desena, modela, vor face temele. Dacă aveți posibilitatea să donați aceste produse, sau să ne facilitați achiziționarea lor, vom putea asigura, la propriu un acoperiș nou pentru copiii noștri.

Găsiți aici pliantul proiectului Casa Sf. Gabriel

Colaboratori

DGASPC Ilfov , de unde au fost selectaţi marea majoritate a copiilor
Fundaţia “Leonardo Murialdo” din localitate
Primăria Popesti – Leordeni
Medicul de familie din localitate
Echipa de specialişti

2 lucrători sociali
1 psiholog
3 educatori
Date de contact
Popesti- Leordeni, Judetul Ilfov
Email: sfgabriel@faracharity.ro
Tel: 0213615605
Persoana de contact: Margareta Ivan

Distribuie pe:

Articole inrudite după: