Educaţie şi dezvoltare rurală – descrierea programului


În județul Suceava, în zonele rurale îndepărtate din nord-est, oportunităţile economice şi de infrastructură sunt limitate. Multe familii şi, în special, copiii sunt afectaţi de rata ridicată de şomaj, consumul de alcool, violența domestică și destrămarea familiei în urma plecării unuia sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate. Drept urmare, multe familii sunt în imposibilitatea de a îşi sprijini copii în procesul educaţional, iar rata abandonului şcolar, începând încă de la nivelul şcolii primare, este foarte mare. Acestea în condiţiile în care, cu fiecare an de educație atins, şansele unui copil de a rămâne prins în cercul sărăciei se reduc cu 5 %.

De asemnea, judeţul Suceava are una dintre cele mai mari populaţii de romi la nivel naţional care, prin însăşi cultura lor, trăiesc de obicei în afara comunităţii, de multe ori în condiții improprii. Pentru mulţi părinţi aflaţi în această situaţie, educația copiilor nu este o prioritate, iar acest lucru a condus la creşterea numărului de copii romi care trăiesc în sărăcie extremă, fără nici o formă de învățământ de bază.

Cercetările au arătat că sărăcia le îngreunează şi, de multe ori, le împiedică oamenilor accesul la educație. Pe de altă parte, se consideră că cei care beneficiază de educație sunt mai puţin expuşi riscului sărăciei. Aşadar educația, încă de la nivelul ciclului primar, joacă un rol vital în ruperea acestui cerc vicios. Programul iniţiat de FARA are ca scop reducerea abandonului școlar şi menținerea copiilor în învățământul primar. Facem acest lucru prin acordarea de stimulente pentru copii și oferind sprijin pentru familiile lor.

Stimulentele sunt sub formă de alimente (o masă caldă hrănitoare pe zi – iar pentru cea mai mare parte a copiilor, aceasta este singura lor masă din acea zi), îngrijire medicală şi materiale educative. În unele cazuri, FARA poate sprijini unele familii să îşi consolideze locuinţele, atunci când acestea se dovedesc a fi improprii pentru siguranţa copiilor (sunt copii care trăiesc în case fără acoperiş adecvat, fără ferestre sau sisteme de încălzire). La începutul anului 2013, cu ajutorul organizaţiei germano-britanice Open Hands, FARA a inițiat un proiect-pilot care acordă sprijin concret pentru nouă familii, cu scopul de a-i ajuta să depăşească pragul sărăciei. Fundația FARA a continuat proiectul de consolidare a locuințelor a 14 familii din Bahna Arini, în 2015.

Din cauza condiţiilor grele și lipsei de educație adecvată în mediul rural, mulți dintre părinți nu ştiu să citească şi să scrie – ceea ce înseamnă că nu sunt în măsură să îşi ajute copiii la şcoală. De aceea, FARA organizează cursuri after-school, unde care copiii primesc meditaţii şi sunt ajutaţi la efectuarea temelor.

Prin proiectele noastre sprijinim în fiecare an peste 200 de copii defavorizaţi şi familiile lor din comunităţile satelor Baia, Bogata și Bahna Arini, ajutându-i să îşi continue educația. Prin aceasta putem să le sporim şansele la o viaţă normală, să încurajăm integrarea lor în comunitate şi să le oferim o cale reală spre ieşirea din sărăcie.

Ajutați un copil să meargă la școală. Orice donație în bani sau produse îi poate schimba destinul!

Date de contact
Andreea Aniței- responsabil proiect
aanitei@faracharity.ro

Date de contact Str.Petru Rares, Nr.5, Comuna Baia, Jud : Suceava Email: prevenireabandon@faracharity.ro Tel: 0230 / 540.038 Persoana de contact: Andreea Aniţei Date de contact Str.Petru Rares, Nr.5, Comuna Baia, Jud : Suceava Email: prevenireabandon@faracharity.ro Tel: 0230 / 540.038 Persoana de contact: Andreea Aniţei
Găsiți aici pliantul proiectului ”Educație și dezvoltare rurală”

Distribuie pe:

Articole inrudite după: