Fericirea prin ochii copiilor!

De multe ori , noi adultii, amanam clipe asteptand momentul potrivit la nesfarsit. Pentru ca de multe ori suntem prea orbi sa vedem, prea stresati, prea preocupati si uitam sa fim oameni fericiti chiar daca viata ne ofera fel si fel de oportunitati. Un copil nu face asta. El este mereu pregatit . Astfel, actioneaza si apoi vede el ce iese! Copiii gasesc fericirea in lucrurile mici : o imbratisare, un joc sau o apreciere. Bucuria este desenata pe chipurile lor cand sunt implicati in activitatile noastre, ale oamenilor mari, pentru ca ei sunt primii care au nevoie de aprecierea si de increderea noastra. Ei nu asteapta lucruri scumpe sau rare, ei vor doar sa fim prezenti in viata lor. Copiii nu isi vor aminti cate bunatati au avut ci cat de fericiti au fost in prezenta noastra: prieteni, parinti, profesori, terapeuti, colegi, etc.

Haideti sa intram in lumea copiilor pentru o clipa si sa incercam sa vedem bucuria prin ochii lor. Cand ei deschid ochii dimineata, primul lucru la care se gandesc nu este spalatul pe dinți sau micul dejun, ci in fata ochilor le apar noi oportunitati de joc si explorare a lumii. Regulile si respectarea lor nu sunt o prioritate la varsta copilariei. Copiii au nevoie de regulil, dar mai mult decat atat, au nevoie sa li se acorde timp si libertate de explorare. Explorarea lumii inconjuratoare contribuie la dezvoltarea unor copii creativi si plini de imaginatie, care rastoarna o masa si spun ca se dau pe derdelus, sau colectioneaza ambalaje de bomboane folosindu-le ca bani. Oare cati dintre noi nu au mers la „cumparaturi” cu bani din staniol? Unii parinti pot povesti entuziasmul din ochii copiilor dornici sa le ofere „banii” lor pentru a face schimb intre timpul alocat locului de munca si timpul petrecut cu ei. 

Copilul contabilizeaza diferit toate resursele de supravietuire, dandu-le un sens propriu. Ei colectioneaza momente, nu bani. Da, facturile trebuie sa fie platite, dar bucuria din ochii copilului care a iesit cu parintii la o plimbare, seara, valoreaza enorm. Cheltuielile vor fi in fiecare luna, dar timpul de care are nevoie copilul in fiecare etapa a dezvoltarii sale nu mai poate fi recuperat. Amintirile adunate de-a lungul vietii sunt ceea ce ne raman in memorie. O iesire la pescuit, o plimbare in parc, o excursie la munte, un film la cinema sunt momente care ne pot marca intreaga viata. Atunci cand un copil zambeste, ai senzatia ca Paradisul s-a deschis pentru o secunda in fata ta.

                Daca
vrei sa ti amintesti cum se deschide robinetul de fericire, priveste copiii in
elementul lor.

                                                                                                                                      Echipa Centrului de Recuperare Emanuel

Distribuie pe:

Articole inrudite după: