Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Eroii noștri. Țara copiilor speciali

Postat pe 08/11/2017 de FARA

Începem o serie de articole sub genericul ”Eroii noștri”. Copiii și tinerii ce primesc sprijin în programele Fundației FARA sunt eroii noștri. În fiecare zi ei duc o luptă cu ei înșiși și cu lumea din jur pentru a ieși din întunericul în care au ajuns fără vină. Îi vedem zilnic cum pornesc iar și iar din punctul 0 cu aceeași îndârjire și încredere ca prima dată, până când situația cedează efortului depus și începe să se schimbe în bine. Poveștile lor vrem să le spunem, așa cum le vedem mereu la centrele noastre. Începem seria cu scrisoarea ”Țara copiilor speciali” prin care Psihologul Cârstiuc Daniela Dumitrița, de la Centrul de recuperare Emanuel, din Suceava a dat voce suferințelor copiilor cu care lucrează.

,,Când m-am născut plângeam, la fel fac și acum când lumea nu mă înțelege că sunt un copil special. Plâng, sar și țip nu pentru că așa vreau ci pentru că nu înțeleg lumea voastră de oameni nespeciali. Mă simt ca într-o țară străină printre voi, și mă doare când mă tratați ca și cum tocmai am aterizat de pe altă planetă și am venit aici ca să vă scot din rutină. Ce plictisiți ați fi fără noi. Ați fi lipsiți de culoare, sunet și parfum special. Noi vă scoatem din carapacea de broscuțe țestoase și comode pentru că facem totul diferit. Noi vă facem să simțiți că trăiți, noi dăm sens vieții voastre monotone.

Sunteți toți la fel, aveți același mod de a vedea lumea, vă purtați stereotip, toți salutați în același mod – stați față în față, pe când noi putem saluta și cu spatele, deoarece avem ochi peste tot. În alte țări oamenii salută printr-o plecăciune, noi de ce nu avem voie să avem propria țară, cu propriile reguli de conduită. Vrem să avem o țară specială în care să putem fi noi înșine. Vorbiți o limbă pe care ați inventat-o doar pentru voi și refuzați să vorbiți în limba specială.

Vă rog să ne vizitați țara și să vedeți cum e să fii ,,special” într-o lume de ,,nespeciali”. Veți avea multe de învățat despre noi. Și voi faceți eforturi uriașe când trebuie să învățați ceva nou. Aduceți-vă aminte de câte ori ați căzut până să învățați să mergeți, și cât de greu vă este acum să faceți efort fizic. Imaginați-vă că noi nu avem puterea voastră și suntem niște pitici în țara uriașilor. Vrem să mergem, să alergăm, să pedalăm și chiar să zburăm. Aveți răbdare, într-o zi vom face totul bine, exact așa cum vă doriți. Sau poate, nu! Dar nu fiți dezamăgiți…Vă mai amintiți cât de peltic vorbeați până ați ajuns specialiștii care astăzi mă învățați sa vorbesc și să scriu?

Aș vrea din tot sufletul să pot spune ,,mama” dar ce să fac când limba mea nu vrea. Sau cât de mult mi-aș dori să scriu o scrisoare pentru Moș Crăciun, dar mâna mea pare de lemn.  Am atâtea să vă povestesc, despre mine, despre noi și țara noastră. Acum tot ce pot este să vă privesc adânc în ochi și să vă cer să aveți răbdare…În țara noastră timpul curge altfel, diferit de țara voastră. La noi orele trec foarte încet, de fapt, noi nici nu avem nevoie de timp. Nu știm la ce folosește timpul și unde vă grăbiți cu toții? Noi avem timp, voi nu mai aveți… ”
 


Articole înrudite după: eroiinostri, taracopiilorspeciali, copiicunevoispecialeVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.