Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Eroii noștri. De la tânăr cu certificat de handicap la tânăr cu speranțe, ambiții și încredere

Postat pe 24/01/2018 de FARA

Continuăm seria articolelor sub genericul ”Eroii noștri”. Poate poveștile lor nu vi se vor părea spectaculoase. Dar pentru noi, cei care le-am fost alături pas cu pas, le-am încurajat urcușurile și mai ales le-am dat încredere la coborâșuri, ceea ce au reușit reprezintă adevărate acte de eroism. Am crezut în ei când alții au întors privirea, iar acum ne bucurăm de reușitele lor, pentru că sunt și ale noastre. Astăzi vrem să vă spunem povestea lui Viorel care, atunci când ne-a trecut pragul, avea certificat de handicap. În martie, Viorel părăsește programul spre o viață independentă și fără eticheta cu care venise.  

Dintre tinerii de la Centrul de Tranzit Sf. Francisc el îți atrage cel mai repede privirea. Dezinvolt, intră în dialog cu oricine e dispus să-i acorde câteva minute. Despre ce vorbește? Oh, timp să fie,  că teme găsește. Și nu te plictisește deloc, te întreabă despre ce faci, cum funcționează aparatul foto DSLR pe care îl ai agățat de gât, despre ce înseamnă o fotografie bună. Și ascultă, foarte atent ascultă.

În cinci ani, de când e la Fundația FARA, Viorel a avut timp să învețe multe. Iar cea mai deosebită experiență rămâne pentru el întâlnirea cu Prințul Charles. Poate și pentru că, până în exact momentul în care Prințul a intrat pe poartă nu știa de ce e atâta agitație la sediul Fundației FARA în acea zi.”A fost o întâlnire neașteptată și o onoare deosebită, pentru că nu oricine are ocazia să dea mâna cu un prinț.”  

În martie, Viorel va pleca din centru pentru a deveni ceea către ce a tins de atâția ani – om independent.

Drumul spre independență însă nu i-a fost chiar presărat cu flori și puf. Tânărul a stat de când se știe în centre de plasament, case de tip familial sau apartamente sociale. Cu greu și cu voință extremă, a terminat școala profesională, clasele a 12-a și a 13-a la fără frecvență, a făcut cursuri de calificare – bucătar și tehnician maseur. Și-a cunoscut mama abia la 21 de ani, când aceasta avea deja probleme de sanatate. Dupa un an s-a prăpădit și tot ceea ce putea reprezenta o urmă de “rădăcină” pentru Viorel s-a năruit. Totuși, a continuat să lupte cu viața, prejudecățile, provocările și chiar cu el însuși pentru a-și depăși condiția. Și a reușit!

Astăzi Viorel este eroul nostru.

În 2013, Viorel a ajuns la Fundația FARA, de la apartamentele sociale din Giurgiu. Mai intâi, a stat la o locuință protejată pentru tineri cu dizabilități a fundației, fiind încadrat cu grad de handicap. După ce a învățat ce înseamnă să fii adult responsabil, să ai un loc de muncă, sa te auto-gospodăreaști, sa-ți stăpânești emoțiile, s-a mutat la un apartament de tranzit al fundației, într-un sistem de semi-independență, cu supraveghere din partea angajaților Foyer-ului – Centrului de tranzit pentru tineri aflați în dificultate. Toate progresele lui l-au ajutat să scape și de certificatul de handicap cu care venise la FARA.

Acum, Viorel este lucrător comerial într-un cunoscut lanț de magazine și este respectat și apreciat de colegi. Se auto-întreține, iar uneori își permite chiar și o mică vacanță. Timpul liber și-l dedică voluntariatului. Este parte dintr-o fundație care ajută la promovarea drepturilor copiilor și tinerilor din instituții. ”Așa vreau să mulțumesc șansei pe care am avut-o eu” – explică tânărul. Când îi mi rămâne timp, colaborează cu scoli generale unde predă copiilor tehnici origami și quilling la care se pricepe foarte bine. El este cel care anii trecuți a realizat felicitările de sărbotri pentru toți partenerii noștri.

Pentru că știe cât de greu i-a fost, își dorește mult să ajute și să sfătuiască și alte persoane aflate în situații de viață limită. Așa vede el contribuția pe care o poate aduce societății.

Deși în martie merge spre o viață independentă, nu ne despărțim de Viorel, pentru că ușa Fundației nu se închide niciodată pentru beneficiarii noștri. Noi suntem părinții lor. Ceea ce chiar Viorel o confirmă: “Pentru ceea ce sunt astăzi, doresc să le mulțumesc doamnei Mihaela Nidelea (fosta mea educatoare de la școala specială cu care și acum țin legătura) care a fost și este o a doua mamă și Fundației FARA pentru încrederea și sprijinul acordate! Le sunt profund recunoscător și-mi doresc să păstrez legătura cu persoanele dragi care m-au susținut!”

Împreună, poveștile se scriu mai ușor. Dacă vrei să sprijini activitatea Fundației FARA, pentru și mai multe povești de succes, donează aici!


Articole înrudite după: Viorel, viataindependenta, eroiinostriVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.