Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Niciun drum nu e prea lung pentru a oferi o șansă la educație

Postat pe 22/05/2017 de FARA

Pe scurt, povestea este aceasta: Silviu și Alexandru, au plecat de la Londra spre București pe biciclete (3000 de kilometri) pentru a-i încuraja pe copiii din casele de tip familial ale Fundației FARA să persevereze în studiile lor, pentru a-și asigura un viitor cât mai bun. Aproape 100 de persoane li s-au alăturat inițiativei și au donat pentru cauza aleasă de bicicliști în total peste 2000 de lire sterline. I-am invitat la un dialog, pentru a ne spune mai multe despre această călătorie.

Când Silviu și Alexandru ne-au contactat să ne spună ideea lor, ne-au încercat emoții diferite.

Mirare - căci ceea la ce se angajau presupunea mult curaj.
Admirație - căci, pe lângă curaj, aveau nevoie de o bună condiție fizică și mentală.
Recunoștință - pentru că au vrut să facă mai mult decât un tur 3000 de kilometri cu bicicletele, au vrut să aducă cu ei și un puternic mesaj tuturor celor care pornesc într-o lungă călătorie pe drumul educației și să-i sprijine pe cei pentru care educația poate fi singura salvare din situația în care se află.  

Pentru a-i inspira și mai mult înainte de drum, i-am încurajat să se întâlnească la Londra cu Iuliana, care a crescut de la cinci ani la Casa Sf. Gabriel a Fundației FARA, a terminat facultatea, iar acum locuiește cu soțul și bebelușul lor în Capitala Marii Britanii.

Silviu a reușit să se întâlnească cu Iuliana și familia ei la un restaurant românesc din Londra, unde au povestit fiecare despre călătoria lui. ”Iuliana și soțul ei sunt niște oameni minunați și mă bucur că am avut ocazia să-i cunosc. Această întâlnire a fost un bun impuls înainte de drum” - a recunoscut Silviu. 

Iată mai jos un interviu cu Silviu Chirilă și Alexandru M. Alexandrescu, luat cu o zi înainte de plecare.

NOTĂ: Bicicliștii au plecat din Londra în data de 29 aprilie și ajung la București în jurul datei de 5 iunie. Fotografiile care ilustrează articolul sunt de pe pagina de facebook a acestei acțiuni: London to Bucharest Cycle

Fundația FARA: Când și cum v-a venit ideea?

Silviu: Eu ma gândeam de multă vreme la o aventură care să mă scoată din zona de confort, iar prin această excursie pot combina ideea de aventură cu mersul pe bicicletă, unul dintre hobby-urile mele. Niște vecini ai mei din Bucuresti au făcut recent o excursie de mai multe luni cu bicicleta în America de Sud; urmărindu-le aventura m-am gândit la o excursie asemănătoare. În Mai 2016, cand eram în vizită la Alex în Manchester, ne-am hotărât să plecam în această excursie. Am programat-o în perioada Aprilie-Iunie 2017 pentru a ne oferi timp destul să ne pregătim, să strângem bani, să ne antrenăm etc.     

Alex: Îmi place să călatoresc, să mă plimb și să văd peisaje puțin atinse de om. În același timp sunt adept al provocărilor personale, cu rol de dezvoltare mintală, fizică și spirituală, care te obligă sa te adaptezi. Cand Silviu a propus excursia, nu am avut cum să refuz și în secunda doi deja ne planificam traseul.

Fundația FARA: Cum v-ați cunoscut și cum de ați decis să faceți această excursie împreună?

Silviu: Eu și Alex ne știm de la 15 ani, am facut liceul împreună în București, am fost prieteni foarte buni pe toată perioada aceasta. La fel ca mine, Alex are un spirit dezvoltat de aventură și este tot timpul deschis la noi provocări. În plus, este o companie foarte plăcută și sunt convins ca ne vom distra de minune pe parcursul excursiei.

Alex: Am fost în aceeași clasă în liceu și ne-am împrietenit foarte rapid. Făceam amândoi mult sport: jucam în echipa de basket a liceului, iarna mergeam la snowboarding, vara mergeam la halbere, și câteodată în timpul orelor râdeam sincron. Iar legat de excursie, Silviu e prima persoană la care m-aș gândi cu care să fac o astfel de provocare. Știm să râdem împreună și, când e cazul, ne ajutăm și ne motivăm reciproc.

Fundația FARA: De când sunteți în Marea Britanie și ce faceți?

Silviu: Eu sunt în Anglia din 2010, când am venit pentru a studia la Universitatea din Southampton, urmând facultatea de Inginerie Electronică. În 2014 am terminat facultatea, iar de atunci lucrez ca programator la firma McLaren.

Alex: Eu sunt din 2011. Am venit la University of Manchester pentru o licență în management internațional cu specializare în studii Americane, iar apoi m-am apucat de un masterat în analiză economică și strategie pe care l-am terminat acum, în decembrie. De atunnci am făcut câteva proiecte de consultanță ca freelancer, iar luna trecută am înființat un startup cu alți trei prieteni.

Fundația FARA: Pe ce criteriu ați ales cauza pentru care faceți această excursie?

Silviu: Am dorit să susținem o cauză care operează în România, iar profilul Fundației Fara s-a potrivit de minune cu planul nostru: o fundație care ajută copiii și tinerii, și care susține educaia ca mijloc de a trece peste problemele vietii. Faptul că Fundatia are cont pe unul dintre site-urile mari de Fundraising din Anglia a ajutat, deoarece este un mod mai ușor de a îi indemna pe oameni să doneze și de a susține credibilitatea cauzei, deoarece banii ajung direct în conturile fundației. De asemenea, eu am mai avut contacte precedente cu Fundația Fara, donând haine la unul dintre magazinele fundației si constatând cu bucurie ca am fost contactat inapoi peste câteva săptămâni printr-un email în care mi s-a comunicat suma aproximativă strânsă din pachetul donat.   

Alex: În primul rând, am vrut să sprijinim o fundație care are proiecte în România. Al doilea criteriu a fost legat de activitate, și anume ajutarea copiilor și a tinerilor defavorizați să aibă acces la educație și la o viață mai bună. În urma evenimentelor din ultimul timp, atât în țară, cât și în multe alte zone ale globului, consider că, în ansamblu, educația este cel mai important mijloc de protejare a democrației și, chiar dacă nu afectăm nimic în sensul acesta larg, avem ocazia să influențăm pozitiv viețile unui grup restrâns de tineri. Este un început bun, aș spune.

Fundația FARA: Cum ați reușit sa convingeți atâta lume să vă susțină?

Silviu: Lucrând într-o firmă cu foarte mulți angajați, am transmis mesajul la un număr mare de persoane și am constatat cu bucurie că foarte mulți au răspuns cererii mele și au făcut donații. În plus, am contactat prieteni și membri de familie individual, iar mulți dintre ei de asemenea au răspuns pozitiv și au donat. Cred că oamenii au fost impresionați de anvergura excursiei noastre și au băgat mâna adânc în buzunar, pe măsura efortului pe care îl vom depunde. Am avut o surpriză cu o colegă de serviciu care deja făcuse o donație, dar în urma unei discuții cu soțul ei a revenit și a mai donat încă de trei ori suma inițială, deoarece soțul ei i-a spus că donația initială era prea mică pentru efortul pe care îl vom depune, dar, desigur, ne-am bucurat pentru fiecare donație, indiferent de sumă. Sperăm ca pe masură ce vom avansa pe biciclete, oamenii să doneze în continuare cauzei.  

Alex: Am făcut câteva postări să ne promovăm paginile de social media, iar apoi am luat lista de prieteni la rand sa ”aprofundez”. Am fost foarte plăcut surprins de sprijinul acordat și mă simt norocos cu așa familie și prieteni!

Fundația FARA: Care este cea mai mare frică cu privire la această călătorie?

Silviu: Desigur, mă aștept la provocări, însă nu am nicio frică mare legată de această excursie. Cu o stare mentală pozitivă, sunt convins ca vom putea trece peste aceste provocări. În cazul în care efortul depus va fi prea mare pe parcurs, ne vom ajusta ritmul de mers. În cazul în care va ploua foarte tare pe parcurs, ne vom îmbrăca adecvat și vom suporta. Vom evita pe cât posibil drumurile aglomerate, pentru a avea cât mai puțin contact cu mașinile. În cazul în care ni se va strica bicicleta la un nivel la care nu o vom putea repara noi, vom găsi pe cineva care să ne ajute mai devreme sau mai tarziu. În cazul în care ni se vor fura bicicletele, ne vom cumpăra altele la mâna a doua, numai ca să putem termina excursia.

Alex: Mi-e teamă să nu-mi pierd cheile de la bicicletă! Pe lângă asta nu prea am temeri. Am echipamentul necesar și sunt într-o formă fizică...acceptabilă. Decât să mă gândesc la ce mă sperie prefer să mă gândesc la ce provocări pot apărea și cum am putea să ne adaptăm.

Fundația FARA: Plecați din fața parlamentului britanic si vreți să ajungeți pana în fața parlamentului românesc, ce semnificație simbolică au pentru voi aceste două instituții?

Silviu: Aceste doua institutii reprezintă clădiri-simbol ale Londrei și Bucurestiului, care pentru mine reprezintă orașul adoptiv respectiv orașul natal. Îmi va face o bucurie imensă să pot pedala între aceste două puncte și de asemenea (aproape) dintr-un capăt în celălalt al Europei.

Alex: Fiecare instituție reprezintă locusul decizional cu privire la viitorul fiecărei țări, iar cursa noastra face o legătură simbolică între ele. Cu toate ca s-a decis ieșirea Marii Britanii din UE, cursa rămâne ca un simbol al speranței ca direcțiile celor două țări vor fi, în continuare, unite. Pe lângă asta, arată bine in poze!

Fundația FARA: Cum v-ați pregătit fizic pentru acest efort?

Silviu: În ultimele luni, am folosit bicicleta pentru absolut orice deplasare, fie la serviciu, la supermarket sau când m-am întâlnit cu prietenii în oraș. De asemenea, am făcut mai multe ture lungi în timpul weekend-urilor, unele dintre ele cu aproximativ 20kg de bagaje pe bicicletă, pentru a mă obișnui cu căratul unei greutăți mari.

Alex: Îmi încep ziua la 6-7 dimineața cu cel puțin o oră de bicicletă. La fel, orice altă deplasare o fac pe bicicletă. În rest, joc basket și tenis să-mi mențin condiția fizică. Dar în aceeași măsură contează și pregatirea mintală pentru că, în cele mai grele momente, dorința și determinarea de a-ți depăși limitele fac diferența.

Fundația FARA: Ce au zis părinții și apropiații despre ideea voastră?

Silviu: Părinții și apropiații au fost foarte entuziasmați de idee și m-au susținut la fiecare pas. Părinții m-au surprins într-un mod plăcut prin faptul că s-au agitat foarte mult să facă această cauză cunoscută. Mama știu ca este puțin îngrijorată și că va dori să știe de starea mea de câteva ori pe zi, sper sa nu îi dau prea multe motive de îngrijorare.

Alex: Inițial, au avut suspiciuni ca nu sunt sănătos. Glumă sau nu, treptat, pe măsură ce au văzut că nu am de gând să renunț, au devenit la fel de pasionați ca mine. Cu atât mai mult când au aflat că avem ocazia să sprijinim o cauză bună. Spre exemplu, prietena mea râdea și făcea glume inițial, iar apoi se ținea de mine să mă trezesc și să-mi fac programul de antrenament. Din nou, mă simt incredibil de norocos și privilegiat să am așa oameni în viața mea.

Fundația FARA: Aveți vreun model care vă inspiră? Dacă da, de ce el si ce anume admirați la el?

Silviu: Pe plan sportiv, mentorul meu este tata. În 2009, tata nu era într-o formă fizică foarte bună, fuma destul de mult, era sedentar și probabil obosea după o alergare de doar câteva sute de metri. Între timp, s-a alăturat unui club de alergare, a reușit să se lase de fumat și, la 50 de ani, a început să alerge pe distante din ce în ce mai lungi, ajungând să participe la diferite maratoane, alergări montane și triatloane. Datorită lui m-am apucat la rândul meu de alergat și, recent, de triatlon. Nu am reușit încă să îi bat timpii la semimaraton si triatlon, deși este cu 30 de ani mai în varstă decât mine. Prin eforturile pe care le-a depus a reușit să îmi demonstreze ca nicio țintă nu este imposibil de atins, atâta timp cât ai voința si dorința de a ajunge cât mai departe.  În afara lui, urmăresc cu mare interes super sportivii care participă la diferite concursuri extreme în jurul lumii, cum ar fi Andrei Roșu și Tibi Ușeriu

Alex: Găsesc inspirație in multe locuri: antreprenori, sportivi, artiști, cunoscuti și, adesea, străini întâlniți aleatoriu pe stradă. Aș putea să listez foarte multe persoane, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar mentorul/idolul principal este mama. Ea m-a crescut cu ajutorul bunicii și mereu mi-a asigurat tot ce am avut nevoie, fapt ce în continuare demonstrează, printre altele, o ambiție și o determinare pe care pot doar spera sa le egalez vreodată. Cu toate mofturile, aroganțele si problemele pe care le provocam când eram mic, ea a avut răbdare și a investit în dezvoltarea mea, învățându-mă sa gândesc critic, să-mi dezvolt un set de valori și să fiu independent, să iau decizii care nu se abat de la aceste valori.


Articole înrudite după: LondontoBucharestCycle, FundațiaFARA, SilviuChirila, AlexandruAlexandrescuVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.