Femeile care ne învață să visăm

După cum bine știți, 2019 este al doilea an consecutiv în care Fundația FARA participă la Competiția Caritabilă Swimathon. În primul an, cu ajutorul fondurilor strânse la acest eveniment, Centrul de recuperare Rafael și-a deschis porțile pentru copiii cu dizabilități, oferind servicii de calitate și fiind unicul Centru ce oferă recuperare gratuită în Ilfov, București și împrejurimi. Însă nu doar cu asta ne-am ales de la Swimathon. Pe lângă valurile de adrenalină și distracție, am avut oportunitatea și onoarea de a cunoaște oameni minunați, supereroi în toată regula, pe care și azi îi considerăm parte din Familia FARA.

Istoria s-a repetat și în acest an, iar cum Swimathonul atrage doar oameni de calitate, noi am fost destul de norocoși să le cunoaștem pe cele două femei minunate pe care dorim să vi le prezentăm:

Irina P. și Irina G. fac parte din echipa Visătorilor FARA care încă luptă pentru visul copiilor cu dizabilități! Amândouă au ales să înoate pentru Fundația FARA și să rupă din timpul lor liber pentru a strânge fondurile necesare. Împreună cu restul membrilor echipei au răzbit, fiind prima echipă să-și atingă targetul de 5000 de lei, însă nu au de gând să se oprească aici. Interviul nostru cu ele vă va dezvălui o părticică din sufletele lor, ce le motivează și ce le conturează în femeile puternice și minunate care sunt!

Însă vă prevenim! Fiți cu băgare de seamă, odată ce veți citi acest interviu și veți apuca să le cunoașteți puțin mai bine, veți dori să le susțineți trup și suflet, așa că, continuați pe propria răspundere!

FARA – Salut! Spuneți-ne câte ceva despre voi!

Irina P. – Irina Popa, al doilea an de Swimathon, copywriter de meserie, biciclistă amatoare, înotătoare și mai amatoare, voluntar în timpul liber.

Irina G. – Doctorand la Universitatea din București, pasionată de educație, muzică și cărți, atinsă de curând de ‚microbul’ voluntariatului – așadar, e particip pentru prima oară la Swimathon.

F. – Ce v-a determinat să participați anul acesta la Swimathon?

IP – Anul trecut am participat prima dată la Swimathon și am zis că neapărat trebuie să fac asta în continuare. Cred că voluntariatul trebuie făcut în așa fel încât să crezi foarte mult în ceea ce faci și să ai o minimă conexiune cu cauza sau cu tipul de activitate pe care o presupune. Pentru mine cazul Swimathon e simplu: obișnuiesc să înot și în felul ăsta îmbin plăcutul cu utilul, prin strângerea de fonduri.

IG  – Îmi place să înot (deși nu știu foarte bine) și am simțit nevoia să fac ceva și pentru oamenii din jurul meu.

F. – Dintre toate cauzele minunate, de ce FARA?

IP – E  o poveste drăguță cum am ajuns să înot pentru FARA. Nu aveam echipă, dar am zis că sigur e cineva care are nevoie de înotători, așa că din lista cauzelor de anul acesta am făcut o listă scurtă de 3 cauze cu care am rezonat cel mai mult și am scris în cele trei zări. „Problema” a fost că toată lumea a zis da. Recunosc că mi-a fost greu să aleg, dar până la urmă cauza pentru care strânge bani Fundația FARA anul acesta m-a atins cel mai mult.

IG – Când am aflat de Swimathon, am citit despre toate proiectele, multe mi s-au părut mișto, însă am ales FARA – din ce-mi dau seama acum, cred că faptul că centrul Rafael a apărut ca urmare a Swimathonului de anul trecut a avut o greutate destul de mare în alegerea mea.

F. – Spuneți-ne despre drumul parcurs până acum. A fost dificil să strângeți fonduri pentru echipa voastră?

IP – Nu aș zice chiar dificil, doar că e nevoie de timp. Anul acesta am decis să aplic o altă strategie decât anul trecut, așa că am ales să vorbesc direct cu o mulțime de oameni despre care cred eu că-s faini. Și s-a dovedit că sunt mai faini decât îi știam eu, pentru că au donat și m-au susținut care cum a putut.

IG – Mi-ar fi plăcut să am mai mult timp pentru strâns bani (nu în sensul că nu a fost alocat destul de mult timp, ci în sensul că eu, personal, nu am putut aloca mai mult). Nu a fost greu, însă într-adevăr, mulți spun că „se vor uita” sau că e „foarte drăguț” ce se întâmplă la Swimathon și lucrurile rămân așa. E o lecție și pentru mine, poate și eu trec prea ușor pe lângă niște lucruri care se întâmplă în jurul meu.

F. – Care considerați că e cel mai mare atu, dar și dezavantaj în strângerea de fonduri?

IP – Pentru mine cel mai mare atu cred că e faptul că în iunie e ziua mea de naștere și recunosc că am profitat și anul trecut și anul acesta. Însă un alt atu foarte important este și să crezi în cauza pentru care strângi fonduri și să o susții cât de bine poți, oricând și cu oricine. E adevărat, fără să mă ascund după vreun deget, că în general cauzele în care e vorba de copii ajung mult la mai ușor la inima potențialilor donatori. În sens opus, dezavantajul apare când cauza nu sensibilizează din prima, și atunci trebuie să duci mai multă muncă de convingere, până când oamenii înțeleg că e vorba de un lucru foarte important și util. Tot un dezavantaj cred că e și dacă îți e rușine să ceri. Și dacă am învățat ceva important în cei doi ani de Swimathon, e să dau jena la o parte, pentru că nu cer pentru mine, cer pentru o cauză care poate schimba vieți.

IG – Social media. Pe de o parte, e mult mai ușor să ajungi la oameni cu care altfel nu te vezi prea des, însă abundența de pe net face ca asemenea cauze să se piardă ca într-un ocean. Sunt prea multe lucruri care curg pe facebook și e mult mai ușor să dai like la o poză, decât să citești despre o asemenea acțiune și apoi și să mai scoți cardul și să completezi un formular. Sigur, dacă chiar vrei (și crezi în asta), e un nimic. Cred că ar trebui să fim educați cu tipul ăsta de acțiuni din școală. La fel, trebuie să fim educați să ne implicăm – căci asta nu presupune doar a scoate cardul, ci e vorba de o anumită receptivitate și deschidere.

F. – În viitor, credeți că veți repeta această experiență?

IP – Absolut.

IG  – Da.

F. – Acum, când ne apropiem de finalul Swimathonului, care ar fi cel mai important sfat pe care l-ați împărtăși cu cei care doresc ca în viitor să devină fundraiseri pentru o cauză nobilă?

IP – Să își aleagă o cauză cu care să rezoneze din prima. Dintr-o dată lucrurile devin ușoare când strângi fonduri pentru ceva în care crezi cu adevărat și pentru care și tu donezi cu drag.

IG – Să aibă încredere că oamenii vor dona, că desaga se va umple și să fie cât mai prezenți pentru cauza lor.

F. – Swimathonul e mâine! Sunteți gata să faceți valuri?

IP – Să facem valuri și să strângem toată suma de care e nevoie. Și pentru că tot ne cheamă Visătorii, eu visez să și depășim suma pe care ne-am propus să o strângem.

IG – Gata sunt!

Susține-le și tu pe cele două Irine aici, și ajută copiii cu dizabilități să câștige abilități!

Distribuie pe:

Articole inrudite după: