Ziua Iei – o incursiune în trecut!

Despre ie se spune că este simbolul național românesc în ciuda faptului că nu a fost niciodată recunoscut de UNESCO. Sub aspectul firav al țesăturii, ia ascunde o istorie plină de eroism, putere  credință, eternitate, unitate și continuitate, aspecte ilustrate prin broderiile de pe fiecare ie în parte.

            Astăzi, ca și în trecut, femeile sunt cel mai adesea cele care se îngrijesc de copii, părinți sau cei neajutorați ai societății, preocupând-se să păstreze legătura dintre prezent, trecut și viitor. Această legătură își are rădăcina adânc implantată în era geto-dacică, marcată și astăzi prin reprezentarea spiralei de pe iile românești, simbol al eternității, al trecerii timpului, semn universal al vieții și al energiei. Prezentă și astăzi în viața poporului român, credința este cea care îi ajuta pe înaintașii noștri să treacă peste greutățile vieții, să răzbească în luptele lor și să se adapteze situațiilor pe care nu le puteau schimba. Fiind un element important al vieții, femeile dace au brodat pe ii și semnul crucii pentru a le proteja pe ele și familiile lor.  

Liniile drepte orizontale, liniile drepte verticale și cele ondulate pe care le putem observa pe cele mai multe dintre ii arată modul în care moartea se întrepătrunde cu viața,  speranța începutului cu sfârșitul.

            Aducând trecutul în prezent, copiii de la Centrul De Recuperare Emanuel din Suceava au îmbrăcat straie autentice populare, sărbătorind cu mândrie Ziua Iei. Cu mic, cu mare, fiecare purtând ii pline de istorie, moștenite de la bunici sau părinți, beneficiarii centrului au învățat ce însemnătate are ținuta pe care o poartă, au plămădit aluat în covata strămoșească și s-au bucurat de rodul muncii lor: covrigii gătiți astăzi ca odinioară. Și, ca să ne demonstreze tuturor cât sunt de pricepuți, la atelierul de desen, copiii  au colorat simbolurile tradiționale pe șabloanele cu ii pentru băieți și fetițe. . Evenimentul a fost acompaniat cu muzică populară, iar momentul cel mai solemn și emoționant a fost reprezentat de un solo al Ștefaniei, voluntară din Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni.

            Toate activitățile s-au desfășurat într-un decor tradițional, ca la bunica acasă, decor oferit de doamna Iuliana Șutu (bunica Iuliana, după cum îi place să se recomande) care prin altruism și drag de oameni a vrut să îți doneze ziua de naștere. Astfel, prin iubire și spirit civic, ieri nu am sărbătorit doar ziua iei, ci și bunătatea și viața. Totodată, pe această cale, noi, cei de la Centrul de Recuperare Emanuel îi urăm bunicii Iuliana „La mulți ani!”.

            Ca încununare a activităților parcurse, pentru a încheia într-o notă veselă, dar în același timp tradițională, cu toții ne-am unit într-o horă moldovenească și am adus un tribut plin de bucurie iei. Astfel, Centrul de Recuperare Emanuel din Suceava și-a amintit astăzi istoria și valorile ei, dar și ce înseamnă  să te bucuri cu adevărat de autenticitate, iar în ochii copiilor și ai părinților pare că s-a reaprins speranța și credința în mai bine.

            Evenimentul „Ia – o incursiune în trecut” organizat de centrul nostru a fost făcut cunoscut comunității locale cu ajutorul televiziunii Intermedia Suceava.

Distribuie pe:

Articole inrudite după: ,